Under lång tid har kött, fisk och fågel setts som de främsta proteinkällorna i stora delar av västvärlden, och många gånger som de enda proteinkällorna. Under lång tid har dock människor i stora delar av Asien ätit veteprotein, och har i många århundraden inkluderat just seitan i sin traditionella kost. Namnet seitan, uttalas ”say-tahn” och betyder just ”vete som sjudit”.
Vad är veteprotein?
Veteproteinet tas from vetet, precis som det låter. Detta protein kallas i folkmun för gluten, och det är av gluten vi gör vår seitan. Gluten/veteprotein är ett protein som naturligt finns i spannmål som vete, korn och råg. Veteproteinet i fråga fungerar som ett bindemedel som håller ihop maten och ger den en stretchig kvalitet och uppskattad textur. Utan veteproteinet skulle exempelvis en pizzadeg inte vara stretchig och bröd skulle inte vara fluffigt. Veteproteinet som vi gör våra produkter av fungerar därför utmärkt för dig som vill äta mindre kött, utan att kompromissa på vare sig smak eller textur. Edgy Veggies seitan är dessutom helt vegansk, har en kort ingredienslista (veteprotein, havregryn och kryddor) och innehåller hela 23% veteprotein.
Vad är fördelarna med veteprotein?
Att äta en varierad kost bestående av olika livsmedel lagade till olika rätter är nog de flesta överens om är det bästa och godaste sättet att äta. En växande utmaning är att finna goda och hållbara alternativ till de protein vi äter, att helt enkelt minska vår köttkonsumtion och övergå till mera hållbara och svenskproducerade alternativ. Vi på Edgy Veggie är övertygade om att svenskt veteprotein kan vara en del i lösningen. Fördelen med vår seitan är just att det är gjorda av svenskt veteprotein, vilket bidrar med att du kan spara så mycket som 11kg CO2 när du köper seitan gjort av svenskt veteprotein jämfört med sina köttiga motsvarigheter.