Vad är seitan?

25. augusti 2020

Vad är Seitan?

Seitan har funnits sedan 600-talet då zenbuddistiska munkar använde det som ett köttalternativ.

I modern tid gjordes det populärt 1961 då en japan, George Ohsawa, intresserad av makrobiotisk kost, gav seitan sitt namn. Det kommer av sei (japanska för  gjort av) och tan (det japanska namnet för protein är  tanpaku).

Seitan är gjort på vetets protein, som kallas gluten. Allt vetemjöl innehåller gluten, det vetemjöl som man kallar extra bagerivetemjöl innehåller mer. I bröd använder man gluten för att det gör att bröden jäser bättre och blir lite mer elastiska.

Enkelt uttryckt,  tillverkas gluten genom att ”tvätta vetet”, man tvättar med vanligt vatten. Detta torkas sedan och man har fått fram gluten.

En del människor är allergiska mot gluten, s.k celiaki. Då skall man självklart inte äta gluten, och därmed inte seitan heller. Om man däremot är allergisk mot soja eller ärtor, då är seitan ett riktigt bra alternativ.

Vad är fördelarna med seitan?

Vad är fördelarna med seitan.

  • Smakneutralt och ger en köttlik textur.
  • Lågt kaloriinnehåll och massor av protein
  • Innehåller ingen soja och är därför lämpligt för sojaintoleranta.
  • Det finns gott om b-vitaminer samt zink, järn och kalium.

Edgyveggie produkterna innehåller inget annat än veteprotein

 

Latest posts