Sjömansgryta

Ett perfekt vegorecept på klassist husmanskost som förtjänar att lagas oftare.

mängd1 portion

Ingredienser

 1 pkt Edgy veggie block (400g)
 2 msk matolja
 2 gula lökar
 11 potatisar
 2 palternackor
 4 morötter
 33 cl mörk öl
 2 dl vatten
 2 msk brynt schallotenlökfond
 2 lagerblad
 ev några kvistar färsk timjan
 1 tsk salt
 peppar

Instruktioner

1

Gör såhär:
Skär seitanblocket i ganska tunna skivor, ca 5 mm. Värm oljan i en stekpanna och bryn seitanbitarna på båda sidor. Lågg dem åt sidan.
Skala och skiva löken. Stek den i resten av oljan. Skala och skiva potatis, palsternackor och morötter. Blanda öl, vatten och buljong i en bunke.
Varva seitan, lök och rotsaker i en rejäl gryta eller form. Låt det vara potatis underst och överst. Häll över vätska och kryddor.
Låt småputtra i 200 grade ugnsvärme eller på spisen i 45 min - 1 timme.Känn med en sticka om potatisen är mjuk, då är grytan färdig.

Sjömansgryta
 1 pkt Edgy veggie block (400g)
 2 msk matolja
 2 gula lökar
 11 potatisar
 2 palternackor
 4 morötter
 33 cl mörk öl
 2 dl vatten
 2 msk brynt schallotenlökfond
 2 lagerblad
 ev några kvistar färsk timjan
 1 tsk salt
 peppar
1

Gör såhär:
Skär seitanblocket i ganska tunna skivor, ca 5 mm. Värm oljan i en stekpanna och bryn seitanbitarna på båda sidor. Lågg dem åt sidan.
Skala och skiva löken. Stek den i resten av oljan. Skala och skiva potatis, palsternackor och morötter. Blanda öl, vatten och buljong i en bunke.
Varva seitan, lök och rotsaker i en rejäl gryta eller form. Låt det vara potatis underst och överst. Häll över vätska och kryddor.
Låt småputtra i 200 grade ugnsvärme eller på spisen i 45 min - 1 timme.Känn med en sticka om potatisen är mjuk, då är grytan färdig.