Bahn Mi med seitan

Älskar vi inte alla vietnamesisk mat? En supergod Bahn Mi. Här är recept också på brödet, men såklart går det lika bra att köpa en god baguette.

mängd1 portion

Ingredienser

Bröden
 10 g torrjäst
 1 ¼ dl vatten
 2 ½ dl vatten
 8 ½ dl vetemjöl
 1 msk socker
Fyllning
 1 pkt Edgy Veggie seitan block (400g)
 picklade morätter eller lök eller vad du gillar
 salladsblad
 koriander
 mynta
Majonnässås
 1 dl majonnäs
 1 msk sesamolja
 1 msk soja
 rivet skal och saften av 1/2 lime
Chilisås
 1 msk guachanchili
 1 msk sirap
 saften av 1 lime
 1 msk soja
 1 msk sesamolja
 neutral olja
 ½ dl vatten

Instruktioner

1

Så här gör du;

Börja med att skära seitanblocket i tunna skivor, och marinera i en god marinad. Vi använde denna gång Santa Marias Barbecuemarinad för kyckling. Man behöver inte marinera så länge, dietan är jättebra och snabb på att ta upp smak.

Börja med bröden. Lös upp jästen med 1 1/4 dl ljummet vatten. Låt stå i 2-3 min.
Medan jästen löses upp, blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
När jästen är upplöst, blanda den med resterande vatten. Häll i den torra blandningen och bearbeta i maskin eller för hand.
När du fått en deg som håller ihop och känns elastisk. Låt den vila i 1 timme.
Efter 1 timme, bearbeta den igen och låt jäsa ytterligare 1 timme.
Efter denna timme gör om ytterligare en gång, blanda och låt jäsa i 1 timme. Degen har nu sammanlagt jäst i 3 timmar.
Ta upp på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora delar. Tryck ut dem lite försiktigt, vik sedan först övre halvan mot mitten och sedan undre halvan, du rullar den sedan till en baguette. Gör samma sak med alla fyra degbitarna.
Låt jäsa igen under handduk ca 30 min, gärna i baguette plåt med skarven nedåt. Det är inte nödvändigt med baguette plåt. Vi hade inte det, vi stöttade upp med mjölad handduk istället. Det går bra helt utan också, risken är bara att de flyter ut lite mer än vad man önskar.
Värm ugnen till 230C.
När baguetterna har jäst färdigt, skåra dem med vass kniv, tre eller fyra skåror per baguette.
Baka av i ca 20 minuter.
För bäst resultat, spraya med vatten under början av bakningen. Först efter 3 min och sedan efter ytterligare 3 min.

Under tiden baguetterna bakas kan man göra såserna. Självklart kan man välja färdiga såser, om man vill spara tid. men våra är jättegoda:)

Det är enkelt att göra såserna. Bara blanda samman alla ingredienserna.

Stek sedan seitanbitarna.

Nu är det bara att lägga samman din Bahn Mi baguette. Börja med majonnässåsen, fyll på med seitanbitarna. Vi använde picklade morot i vår baguette(1,2,3 picklad), samt sallad, koriander och mynta. Men man tar helt enkelt vad man gillar.

Bahn Mi med seitan
Bröden
 10 g torrjäst
 1 ¼ dl vatten
 2 ½ dl vatten
 8 ½ dl vetemjöl
 1 msk socker
Fyllning
 1 pkt Edgy Veggie seitan block (400g)
 picklade morätter eller lök eller vad du gillar
 salladsblad
 koriander
 mynta
Majonnässås
 1 dl majonnäs
 1 msk sesamolja
 1 msk soja
 rivet skal och saften av 1/2 lime
Chilisås
 1 msk guachanchili
 1 msk sirap
 saften av 1 lime
 1 msk soja
 1 msk sesamolja
 neutral olja
 ½ dl vatten
1

Så här gör du;

Börja med att skära seitanblocket i tunna skivor, och marinera i en god marinad. Vi använde denna gång Santa Marias Barbecuemarinad för kyckling. Man behöver inte marinera så länge, dietan är jättebra och snabb på att ta upp smak.

Börja med bröden. Lös upp jästen med 1 1/4 dl ljummet vatten. Låt stå i 2-3 min.
Medan jästen löses upp, blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
När jästen är upplöst, blanda den med resterande vatten. Häll i den torra blandningen och bearbeta i maskin eller för hand.
När du fått en deg som håller ihop och känns elastisk. Låt den vila i 1 timme.
Efter 1 timme, bearbeta den igen och låt jäsa ytterligare 1 timme.
Efter denna timme gör om ytterligare en gång, blanda och låt jäsa i 1 timme. Degen har nu sammanlagt jäst i 3 timmar.
Ta upp på mjölat bakbord. Dela degen i 4 lika stora delar. Tryck ut dem lite försiktigt, vik sedan först övre halvan mot mitten och sedan undre halvan, du rullar den sedan till en baguette. Gör samma sak med alla fyra degbitarna.
Låt jäsa igen under handduk ca 30 min, gärna i baguette plåt med skarven nedåt. Det är inte nödvändigt med baguette plåt. Vi hade inte det, vi stöttade upp med mjölad handduk istället. Det går bra helt utan också, risken är bara att de flyter ut lite mer än vad man önskar.
Värm ugnen till 230C.
När baguetterna har jäst färdigt, skåra dem med vass kniv, tre eller fyra skåror per baguette.
Baka av i ca 20 minuter.
För bäst resultat, spraya med vatten under början av bakningen. Först efter 3 min och sedan efter ytterligare 3 min.

Under tiden baguetterna bakas kan man göra såserna. Självklart kan man välja färdiga såser, om man vill spara tid. men våra är jättegoda:)

Det är enkelt att göra såserna. Bara blanda samman alla ingredienserna.

Stek sedan seitanbitarna.

Nu är det bara att lägga samman din Bahn Mi baguette. Börja med majonnässåsen, fyll på med seitanbitarna. Vi använde picklade morot i vår baguette(1,2,3 picklad), samt sallad, koriander och mynta. Men man tar helt enkelt vad man gillar.