Utskriftsalternativ:

Asiatiska vegobullar med sataysås och grönt ris

mängd1 portion

När du tröttnat på köttbullar. Testa dessa asiatiska vegobullar. Om du vill spara tid göra något lättlagat vegetariskt, köp färdig sataysås. Men om du får feeling testa, den är magisk.

Vegobullar
 1 pkt Edgy Veggie seitanblock
 1 dl panko eller skorpmjöl
 3 vitlöksklyftor
 1 gul lök
 2 tsk rörsocker
 2 tsk vinäger
 1 burk kikärtor
 skal från 1 lime
 salt, chiliflakes och ev thaibasilika
Grönt ris
 3 dl ris
 4 ½ dl grönsaksbuljong
 1 dl färsk koriander, hackad
 1 gul lök
 1 färsk grön chili
 skal från 1 lime
 1 tsk gurkmeja
Sataysås
 200 g jordnätter
 1 burk kokosmjölk
 1 gul lök, finhackad
 ¾ dl farinsocker
 1 dl pressad apelsinsaft
 ½ dl pressad citronsaft
 3 msk soja
 1 msk olja
 1 ½ msk färsk ingefära, finhackad
 2 vitlöksklyftor, finhacakde
 2 msk honung (eller agavesirap)
 1 tsk färsk röd chili, finhackad
 1/2 bit citrongräs
 2 msk malen spiskummin
 1 tsk curry
1

Gör så här;

Veggiebollar:

Börja med att mixa seitanblocket i en mixer.

Baka vitlöksklyftorna i ugnen i 175 °C i ca.30 minuter eller tills de blivit mjuka.

Skär under tiden löken och karamellisera den med rörsocker och vinägern. Stek på svag värme tills löken blivit mjuk och söt.
När vitlöken är färdig, ta av skalet och blanda samman med löken.

Tillsätt kikärtorna, seitan och panko, mixa till en smet. tillsätt limeskal, de övriga kryddorna och rör runt.

Låt massan vila i 10 minuter och forma sedan små bollar. Stek dem i en stekpanna med lite olja.

Ris med örter:

Skölj riset. Blanda ner färsk koriander, lök, grön chili, och limeskal i grönsaksbuljongen.
Värm upp lite olja i en kastrull och stek riset lite tillsamman med gurkmeja. Tillsätt därefter salt och buljongen. Koka efter anvisning.

Satay sås:

Stek lök, vitlök, ingefära och chili i en panna så det får lite färg.
Tillsätt farinsocker och honung och låt det sjuda i 5 minuter. Tillsätt sedan citron- och apelsinsaft och låt det koka samman.
Blanda ner nötter, kryddor, kokosmjölk och citrongräs och låt det koka ytterligare 10 minuter tills den blir tjock. Ta bort citrongräset och smaka av med soja. Låt den svalna.