Questions and Answers

Om Edgy Veggie

Varför heter ni Edgy Veggie?
När vi grundade Edgy Veggie för fem år sedan fanns det inte många hållbara plantbaserade alternativ till kött, och det ville vi ändra på. Vi ville vara Edgy! Idag är vi en av de första som förser den svenska marknaden med seitan, en produkt med en tusen år lång historia som kommer ifrån en vilja att skapa något mer hållbart för vår planet. Vi vill leda den förändringen och vi tror att ett sätt att uppnå förändring är att helt enkelt vara Edgy!

Hur länge har Edgy Veggie funnits?
Edgy Veggie grundades i Danmark men blev sedan upplöst och återskapat i Sverige med ambitionen att skapa ett svenskt hållbart varumärke! Edgy Veggie har idag funnits på den svenskamarknaden sedan juni 2020.

Vad står Edgy Veggie för?
Vi på Edgy Veggie står för inkludering och enkelhet! Vi vill få alla att känna sig välkomna i Edgy Veggie-familjen och det spelar ingen roll om du har varit heltidsvegan de senaste 20 åren, eller om du nyligen har bestämt dig för att du vill minska din köttkonsumtion och letar efter goda hållbara alternativ. Våra produkter kan användas av alla, oavsett hur duktig du är i köket. Vi vill ge alla möjligheten att äta gott, både för oss själva och vår planet! Vi på Edgy Veggie står också för nyfikenhet och tillförlitlighet. Vi vill inspirera människor, skapa nyfikenhet och erbjuda goda hållbara alternativ du kan lita på. Vi tror att alla kan hjälpa planeten, ett steg i taget, och en bra
början är att ändra sättet vi äter på.

Är ni samma som Edgy Foods i Danmark?
Edgy Veggie var en gång en del av Edgy Foods i Danmark men upplöstes i juni 2020 med ambitionen att skapa ett svenskt hållbart varumärke.

Vilka är Edgy Veggie?
Edgy Veggie-teamet består av tre grundare med lång erfarenhet av livsmedelsindustrin och inom FMCG-sektorn. Vi är alla foodies och älskar att inspirera människor med läckra och innovativa lösningar! Vår VD Katarina Furin har arbetat med ingredienser för nordiska livsmedelsproducenter i 30 år och har varit en affärsutvecklare under de senaste 20 åren. Katarina grundade Edgy Veggie för fem år sedan, först på den danska marknaden. Katarina ansvarar för vår marknadsföring, leverantörer, produktutveckling och försäljning. Sebastian Bergfelt har lång erfarenhet av FMCG-sektorn. Han var tidigare inköpsdirektör på Orkla Brands och ICA och har varit egenföretagare de senaste tio åren. På Edgy Veggie är Sebastian vår CFO, ansvarig för aktier och lager, finans och investerare. Josef Claudén har arbetat med försäljning under de senaste 30 åren inom FMCG-sektorn. Under sina år inom försäljning har Josef förvärvat ett stort nätverk av kontakter intresserade av innovativa och goda lösningar. Josef har tidigare varit en del av en rad framgångsrika matvarumärken och är på Edgy Veggie vår försäljningschef.

Edgy Veggies produkter

Vad skiljer era produkter från annat plant-baserat protein?
En av de största skillnaderna med Edgy Veggies produkter är den fantastiska texturen våra produkter har. Detta uppnår vi utan att våra produkter genomgår en komplicerad process och utan att tillsätta onödiga tillsatser. De flesta plantbaserade alternativen som finns på marknaden idag genomgår en komplicerad process för att uppnå en behaglig textur och smak. De har också allt för ofta med långa krångliga innehållslistor. Våra produkter har en kort ingredienslista som består av vete och kryddor, utan onödiga tillsatser. Vår hemlighet är en noggrann beräknad tid tillsammans med den perfekta temperaturen. Det gör våra produkter inte bara hållbara för dig, men även för vår planet och vårt klimat. Det bästa med vårt seitanblock är att det har en neutral smak, vilket gör det perfekt för dig att smaksätta precis hur du vill och efter vilket måltid du vill äta. Våra pulled seitan produkter är däremot perfekt för de måltider där du vill ha något snabbt, enkelt och gott att äta!

Hur tillagar jag Edgy Veggie produkter?
Vår pulled seitan passar för de tillfällen när du vill ha något snabbt och enkelt att äta, utan att offra på smak och konsistens. Edgy Veggie pulled taco, souvlaki eller kebab är redan smaksatta och äts bäst när det steks i en non-stickpanna på hög värme i cirka 3–5 minuter för att uppnå perfekt stekyta. Använd i din taco, som topping på pizza eller tillsammans med en grekisk sallad för en snabb och enkel måltid! Vårt naturella seitanblock ger dig fler möjligheter att vara kreativ och använda vår seitan på det sätt som passar dig bäst! Smaksätt, marinera eller krydda med dina favoritkryddor och använd i dina favoritrecept! Varför inte marinera och grilla till en mustig curry? Eller mixa och blanda med italienska örter för goda köttbullar? Eller varför inte skiva, steka och servera med dina favorittillbehör för en perfekt fredagskväll? Bara din fantasi sätter gränser, för mer inspiration se våra recept här på hemsidan!

Hur länger håller Edgy Veggies produkter?
Våra produkter håller i oöppnad förpackning upp 6 till 7 månader i kylen. Öppnade produkter håller i 5 dagar. Var noga med att alltid följa paketets instruktioner och datum

Vad innehåller Edgy Veggies produkter?
Våra produkter innehåller vatten, veteprotein (gluten), vetemjöl, salt, vitlök och peppar + kryddblandning för vår kebab, taco och souvlaki. Inga onödiga tillsatser. För mer detaljeradinformation, se våra produkter här på hemsidan!

Är Edgy Veggies produkter vegetariska eller veganska?
Alla Edgy Veggies produkter är veganska.

Varför ska vegetariska/veganska produkter efterlikna kött?
Genom att erbjuda den svenska marknaden plantbaserade alternativ som efterliknar kött kan våra produkter också ätas av dig som vill leva mer hälsosamt och hållbart men utan att behöva utesluta köttet helt. En av de största utmaningarna med att äta plantbaserad mat är vanligtvis en avskräckande textur och bismak som gör att många människor tvekar inför att testa. Denna utmaning vill vi på Edgy Veggie ta oss ann genom att erbjuda produkter som har en behaglig textur, neutral smak, och som dessutom är enkla att tillaga och goda att äta.

.

Vetet i Edgy Veggies produkter

Är inte vete dåligt för oss att äta?
Gluten och vete är välkända råvaror som har använts tusentals år som ingredienser i livsmedel. För personer med celiaki och för personer med gluten/veteallergi kan naturligtvis gluten vara dåligt att inta. En negativ mediebild av gluten/vete har fått vissa människor att tvivla på vete som en hälsosam och naturlig råvara. Det finns dock lite publicerad forskning som stöder dessa
påståenden, i själva verket antyder publicerad forskning det motsatta.

Hur är vete ett protein?
Gluten är ett protein som naturligt finns i spannmål som vete, korn och råg. Det fungerar som ett bindemedel som håller ihop maten och ger den en stretchig kvalitet. Utan gluten skulle exempelvis en pizzadeg inte vara stretchig och bröd skulle inte vara fluffigt. Att använda veteprotein i produkter som seitan härrör från en tusen år gammal tradition. Läs mer om historien bakom seitan på vår hemsida!

Klimatpåverkan och hållbarhet

Innehåller Edgy Veggies förpackning plast?
Våra förpackningar innehåller plast. För tillfället är plast tyvärr det mest effektiva materialet för att förvara och förpacka råvaror och färska produkter utifrån ett varaktighetsperspektiv. Tack vare plast håller våra oöppnade produkter i upp till 6–7 månader, något som i sin tur minskar onödigt matsvinn. Vi på Edgy Veggie är ständigt på jakt efter ny innovativ teknik som gör att vi
kan gå vidare från oljebaserad plast mot mer hållbara alternativ och vår långsiktiga plan är att finna mer hållbara lösningar som är lika effektiva att använda som livsmedelsförpackningar.

Är Edgy Veggies förpackningar återvinningsbara?
Alla Edgy Veggies förpackningar är återvinningsbara i respektive soppavfall som hanteras. Kartongförpackningen ska återvinnas som kartongåtervinning. Plastförpackningen ska sköljas innan den återvinns med som plaståtervinning. Detsamma gäller förpackningen av vårt seitanblock. Skölj och återvinn som plaståtervinning.

Hur arbetar Edgy Veggie med hållbarhet?
Vi på Edgy Veggie arbetar proaktivt för att integrera hållbarhet i alla aspekter av vårt varumärke. Plantbaserade produkter har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än animaliska produkter. Men vi vill inte bara producera en hållbar produkt, utan också säkerställa att varje steg i vår produktion ageras utifrån ett ansvar, från råvara till slutkonsument. Vi arbetar aktivt enligt FN:s mål för hållbar utveckling (SDG) för att främja ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.